5 tips voor een geslaagde urbex shoot

Urban Exploration is zeker en vast niet de meest voor de hand liggende vorm van fotografie. Er zijn zonder twijfel meerdere risico’s aan verbonden. Daarom geven we je graag volgende tips mee:

  1. The early bird catches the worm – Een eenvoudige tip om mee te beginnen: hoe vroeger je opstaat, hoe minder kans om andere mensen tegen te komen en dus hoe minder kans dat je betrapt wordt.
    Bij ons eerste bezoek aan Kasteel Rochendaal, werden we betrapt door de Militaire Politie. Hoogstwaarschijnlijk werden deze verwittigd door omwonenden die ons hadden gezien toen we naar het kasteel wandelden.
    Om zo’n scenario een tweede keer te vermijden waren we bij ons tweede bezoek al om 6 uur ‘s morgens ter plaatse. Zeker als je nog moet zoeken langs waar je binnen kan is het best om zo vroeg mogelijk te gaan.
  2. Wees voorbereid – Voorbereiding is essentieel, daar kan je niet omheen. Uiteraard heb je op voorhand al in Google Maps of via Google Earth gekeken waar een locatie is en hoe deze makkelijk te bereiken is. Maar je weet best ook op voorhand langs waar je best naar binnen gaat en waarvoor je zeker moet opletten.
    Dit kan je op verschillende manieren doen. Je kan eerst op verkenning gaan, of je kan mensen die er al geweest zijn om raad vragen. Pas wel op, de kans bestaat dat men je niet wil helpen als m’n niet zeker is of je bedoelingen goed zijn. Ga dan ook niet in het wilde weg achter locaties vragen.
  3. Zorg voor een backup-plan – Hoe goed je ook bent voorbereid, Murphy loert steeds om de hoek. Een ingang die opeens gesloten is, extra bewaking, onverwachte slopingswerken, het lijstje met zaken die kunnen verkeerd gaan in eindeloos. Zorg daarvoor best voor een backup-plan zodat je dag niet in het water valt. Er is altijd wel een tweede locatie in de buurt die je kan bezoeken. Niets zo frustrerend als zonder foto’s naar huis terug te hoeven keren.
  4. Veiligheid eerst – Veel urbex locaties verkeren in slechte staat. Weggerotte houten vloeren en trappen, plafonds die naar beneden kunnen vallen, rondslingerend glas, donkere ruimtes waar je geen hand voor de ogen ziet. Zorg daarom dat je er steeds minstens met twee man op uit trekt. Uiteraard kan er zich dan nog steeds een ongeval voordoen, maar er is dan minstens iemand die hulp kan halen.
    Pas ook op voor anderen, niet iedereen heeft even goede bedoelingen. Wat voor jou een ideale fotolocatie is, is voor een kraker misschien zijn slaapplaats en die wordt misschien niet graag gestoord. Op je hoede zijn is dus de boodschap.
  5. Kom niet over als een professional – Formateer de geheugenkaart van je fototoestel voor je op pad gaat of zorg er minstens voor dat er geen foto’s van eerdere urban exploration trips op staan. In het geval dat je toch betrapt wordt kan je dan nog zeggen dat je gewoon nieuwsgierig was. Indien er foto’s van eerdere uitstappen op je geheugenkaartje staan zal men al minder geneigd zijn om dit te geloven en het door de vingers te zien.

Hopelijk helpen deze tips je om van elke urbex uitstap een geslaagde uitstap te maken. Indien je nog tips hebt, mag je deze altijd met andere delen via de comments.

About Wim

Materiaal: * Canon EOS 7D * Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM * Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM Volg me ook op twitter