Foto’s stapelen in Lightroom

Als je aan urban exploration doet is de kans groot dat je je foto’s in HDR wil omzetten. Hiervoor maak je dan verschillende foto’s met verschillende sluitertijden waardoor je met heel veel foto’s komt te zitten.

Minstens drie basis foto’s en dan nog de bewerkte HDR foto. Dit geeft na verloop van tijd een onoverzichtelijk beeld, zelfs in Lightroom. Maar gelukkig heeft Lightroom hiervoor een functie aan boord hebben om dit op te lossen: Foto’s stapelen.

Ga in Lightroom naar je map met foto’s en open deze in de grid view. Selecteer de foto’s die bij elkaar horen, dus de basis foto’s en je uiteindelijke HDR. Rechterklik op één van de foto’s en selecteer Stapelen –> Groeperen in Stapel.

Vervolgens zal je zien dat er nog slechts één foto zichtbaar is en dat er in de linkerbovenhoek een rechthoekje met nummertje staat met het aantal foto’s die zich in de stapel bevinden.

Om opnieuw alle foto’s weer te geven hoef je gewoon op het rechthoekje in de linkerbovenhoek klikken en alle foto’s van de stapel komen opnieuw te voorschijn. Om de foto’s terug te verbergen klik je opnieuw op het rechthoekje waar nu staat 1 van 4.

Nu kan het zijn dat je uiteindelijke foto niet als eerste foto staat en dus niet zichtbaar is als de stapel samengevouwd is. Dit los je heel eenvoudig op door de stapel uit te vouwen en met de rechter muisknop op de foto te klikken die je zichtbaar wil hebben. Dan kies je voor Stapelen –> Bovenaan op stapel plaatsen en je zal zien dat de foto nu als eerste staat. Als je de stapel nu opnieuw samenvouwd, is de juiste foto zichtbaar.

Herhaal deze stappen voor al je foto’s en dankzij deze kleine ingreep is het overzicht in je Lightroom catalogus opnieuw hersteld.

About Wim

Materiaal: * Canon EOS 7D * Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM * Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM Volg me ook op twitter