Verscherpen met Hoogdoorlaat voor HDR afbeeldingen

Een techniek die ik heel vaak gebruik om mijn hdr-foto’s te verscherpen is door gebruik te maken van de Hoogdoorlaat filter in Photoshop. Persoonlijk vind ik dat deze techniek het beste resultaat oplevert voor mijn foto’s. In deze tutorial leg ik deze eenvoudige techniek uit.

Stap 1
Open je foto in Photoshop en dupliceer de achtergrondlaag (Ctrl + J)

Stap 2
In het menu ga je naar Filter -> Overige -> Hoogdoorlaat. In het venster dat je dan te zien krijgt kies je voor een waarde waarbij er net een beetje kleur zichtbaar wordt in je foto.

Bij HDR opnames geeft deze waarde meestal het beste resultaat, al is dit natuurlijk afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Het staat je natuurlijk vrij om met deze waarde te spelen om tot het beste resultaat te komen.

Klik op Ok om de aanpassingen toe te passen. Je zal zien dat de laag een grijze kleur gekregen heeft. Dit verhelpen we in de volgende stap.

Stap 4
In het lagen paneel verander je nu de overvloeimodus voor deze laag van Normaal naar Fel licht. Om het verschil te zien kan je de laag even verbergen door op het oogje te klikken, links van de laag.

De hoeveelheid verscherping kan je eenvoudig aanpassen door te spelen met de dekking van de nieuwe laag. Persoonlijk kies ik meestal een waarde tussen 50 en 70%.

Stap 5
Eenmaal tevreden met het resultaat kan je de beide lagen verenigen met Ctrl+e.

Met deze eenvoudige techniek kan je zeer snel een foto verscherpen. Onderstaand voorbeeld laat het verschil zien voor en na de verscherping. Links is de foto origineel, rechts zie je het resultaat van verscherpen met hoogdoorlaat (met de dekking van de laag op 100%).

About Wim

Materiaal: * Canon EOS 7D * Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM * Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM Volg me ook op twitter