Veel fotografen zetten een watermerk op hun foto’s om te laten zien van wie de foto is. Dit wordt ook deels gedaan om diefstal van foto’s te voorkomen, maar laat ons eerlijk zijn, dit is een beperkte bescherming (tenzij je het watermerk over de hele foto plaatst).

Maar hoe zet je nu zo een watermerk op je foto. Deze tutorial toont hoe je dit doet in Lightroom d.m.v de Mogrify plugin.

Om te beginnen moet je ImageMagic installeren. Dit is fotobewerkingssoftware dat via de command line werkt, maar daar moet je even niet aan denken. Hier kan je ImageMagic downloaden.

Vervolgens heb je de LR/Mogrify 2 Lightroom plugin nodig. Deze plugin zorgt ervoor dat je ImageMagic kan gebruiken vanuit Lightroom. Functies zoals watermerken, tekst en kaders zijn dankzij deze plugin beschikbaar in het Lightroom export scherm. LR/Mogrify 2 kan je hier downloaden.

Nadat je ImageMagic gedownload en geïnstalleerd hebt, download je de LR/Mogrify 2 plugin en kopieer je de inhoud van het zip (LRMogrify2.lrplugin) bestand naar de installatie folder van Lightroom.

Als je nu naar de Lightroom Plug-in Manager gaat (File ->Plug-in Manager…) zie je LR/Mogrify plug-in in het lijstje van geïnstalleerde plug-ins staan.

Lightroom Plug-in Manager

Als je nu een foto wilt exporteren zie je links onderaan het export scherm een panel voor Post-Process Actions. Hier staan de opties die je de LR/Mogrify 2 plug-in te bieden heeft. Om een eenvoudige tekst als watermerk te gebruiken selecteer je de opties Mogrify Configuration en Text Annotations en klik je vervolgens op Insert

Post-Process Actions

Vooraleer je een watermerk aan je foto’s kan toevoegen moet je Lightroom nog vertellen waar ImageMagic is geïnstalleerd op je pc.

Lightroom Mogrify configuratie

Eénmaal dit gedaan is kan je aan de slag. Via de instellingen voor Mogrify Text Annotations kan je heel eenvoudig een tekst als watermerk toevoegen aan je foto’s. Hierbij kan je het lettertype en -grootte instellen, de kleur, de positie en een eventuele achtergrond voor je watermerk instellen.

Lightroom Mogrify tekst watermerk

Telkens je nu een foto exporteert wordt het watermerk toegevoegd en hoef je niet meer je foto in bijv. Photoshop te openen om een watermerk toe te voegen.

In Lightroom 3 zit er ondertussen ook een functie om een watermerk toe te voegen. Mijn ervaring leert me echter dat deze functie veel te weinig mogelijkheden biedt t.o.v. deze plugin.