Welke kledij voor urban exploration

Als men het heeft over materiaal bij fotografie, spreekt men meestal over camera, lenzen, statieven en allerhande accessoires. Maar bij urban exploration is er nog ander materiaal dat zeer belangrijk is: de kledij. Bij urban exploration zijn de omstandigheden iets extremer en dus pas je je kledij best aan die omstandigheden aan.

In mijn ogen zijn schoenen het allerbelangrijkste kledingstuk bij urban exploration. Kies voor comfortabele maar stevige schoenen. De kans bestaat dat je redelijk wat moet stappen en vaak op slechte ondergrond en dan zijn stevige schoenen geen overdreven luxe. Omdat rondslingeren glas en uitstekende nagels ook tot de risico’s behoren zorg je ook best dat je schoenen een stevige zool hebben. Hiervoor zijn werkschoenen met een stalen plaat in de zool natuurlijk ideaal.

Naast stevig zijn je schoenen best ook waterbestendig. Om god weet welke reden hebben verlaten locaties de neiging om onder water te staan en om daar een paar uur door te wandelen zonder waterbestendige schoenen is geen lachertje. Je mag voor de rest nog zo warm gekleed zijn, als je eenmaal natte voeten hebt, krijg je het niet meer warm.

Wat ik ook altijd draag is een paar goede handschoenen van het merk Facom. Deze handschoenen zijn zeer sterk en toch dun genoeg zodat ik alle knoppen op mijn camera zonder problemen kan bedienen. De handschoenen dienen niet alleen om mij te beschermen tegen de koude, maar ook om vuile handen te voorkomen – je weet immers nooit welke smurrie er rondslingert in verlaten gebouwen – en om eventuele snijwonden te voorkomen als er bijvoorbeeld door een raam moet geklommen worden.

Voor de broek kies je best voor een stevig exemplaar, type werkbroek en liefst met verstevigde knielappen zodat je zonder problemen op je knieën kan gaan zitten om die ene perfecte foto te maken. Het voordeel van een werkbroek is dat deze vaak meerdere zakken hebben wat handig kan zijn voor het opbergen van klein spulletjes zoals bijv. een zaklam of gps-toestel.

Een jas draag ik zelf zeer zelden, omdat ik van mening ben dat het mijn beweginsvrijheid wat beperkt, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Sommigen geven de voorkeur aan een jas met veel zakken zodat alle spullen makkelijk binnen handbereik zijn. Zorg er wel voor dat je een nauw aansluitende jas hebt zodat hij niet ergens kan blijven achter hangen.

Omdat ik geen jas draag zorg ik er wel voor dat ik mij in laagjes kleed als het koud is. Daarnaast draag ik natuurlijk de enige echte urbanexploration.be sweater.

Sommigen opteren hiernaast ook nog voor een bivakmuts, deels voor de warmte, deels voor het onherkenbaar zijn. Persoonlijk vind ik dit echter een stap te ver gaan. Een bivakmuts doet namelijk net iets te veel denken aan illegale praktijken.  Toevallige passanten zullen eerder geneigd zijn de politie te alarmeren indien ze mensen met bivakmutsen zien rondsluipen.

Een laatste tip de ik nog wil meegeven:naast het feit dat je kleren vuil zullen worden, hou je er best ook rekening mee dat je kleren zullen lijden onder de extreme omstandigheden. Het is niet ondenkbaar dat je niet zonder kleerscheuren zal thuiskomen. Denk hieraan en kies voor stevig doch niet te dure kledij. Tenzij je natuurlijk geld te veel hebt.

About Wim

Materiaal: * Canon EOS 7D * Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM * Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM Volg me ook op twitter