Kasteel Rochendaal

Het kostte ons twee bezoeken om dit verlaten kasteeltje in zijn geheel te ontdekken.

Ons eerste bezoek werd na 10 minuten afgebroken door twee leden van de Militaire Politie – het kasteel ligt op militair domein – die ‘toevallig’ langskwamen . Gelukkig voor ons waren beide heren zeer sympathiek en zagen ze ook dat wij geen kwade bedoelingen hadden. Onze gegevens werden opgeschreven en gingen doorgegeven worden aan de politie, maar tot op heden is er niets van verder gekomen.

Bij ons tweede bezoek pakten we het slimmer aan en gingen we voor dag en dauw op pad. De auto ergens anders parkeren heeft ook bijgedragen tot het niet gezien worden.

Het kasteeltje zelf is niet zo bijzonder groot en eerlijk gezegd een beetje een teleurstelling. Heel veel kamers zijn compleet leeggehaald en vernield. Op de benedenverdieping is één van de kamers zelfs compleet uitgebrand. Meteen ook de reden waarom de Militair Politie zo kort op de bal speelt bij ‘indringers’.

De topkamer in Rochendaal, die ondertussen geboekstaafd staat als een klassieker, is die met het blauwe plafond vol gouden sterren en het prachtige ornament.

Ceiling

Het plafond vormt een prachtig contrast met het vervallen gebouw en herinnert aan de pracht en praal die in die kasteel aanwezig geweest moet zijn.

Ook de trappenhal is er eentje van de betere soort en straalt een grandeur uit die je bij een kasteel verwacht. Het feit dat de trappen in hout zijn zorgt wel voor het nodige gevaar. Als je goed kijkt kan je zien dat de trappen al wat beginnen door te hangen en je zo dicht mogelijk tegen de muur houden is dan ook aangeraden.

Trappenhal

De rest van het kasteel is, zoals reeds gezegd, niet veel soeps. Als je één lege en gesloopte kamer hebt gezien, heb je ze allemaal wel gezien vrees ik.

Bedspring

Kortom, Rochendaal is een locatie die je ‘moet gedaan’ hebben, maar daarmee is de kous af. Toch wat mij betreft. Misschien dat er mensen zijn die er andere ervaringen mee hebben.

De rest van de foto’s kan je bekijken in de Flickr set

About Wim

Materiaal: * Canon EOS 7D * Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM * Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM Volg me ook op twitter