Urbex locaties delen

Als nen “urbexer” weet krijgt van gebouw dat is komen leeg te staan….is het dan “not done” om dat te delen met een andere urbexer?

Deze vraag kreeg ik van één van mijn facebookvrienden en mede explorer. Ik antwoordde dat ik geen weet had van regels daaromtrent en dat iedereen dat best voor zichzelf uit maakt. En dat brengt me bij het (gevoelige) onderwerp van locaties delen.

Het zal jullie niet verbazen dat ik meerdere keren per week de vraag krijg of ik wil zeggen waar een bepaalde locatie is. Soms verpakken mensen de vraag al eens en doen ze moeite om een mooi excuus te verzinnen maar vaak doen ze daar niet eens de moeite voor en vragen ze het op de man af. Nu ja, ik neem het niemand kwalijk dat ze proberen. Zoals ik hier al schreef moet je soms eens je stoute schoenen aantrekken en het gewoon vragen. Maar ik ben van het principe dat ik geen locaties deel als ik je niet ken.

De reden hiervoor is simpel, zoals gezegd ken ik je niet en ik weet bijgevolg ook niet wat je bedoeling is. In 99% van de gevallen hebben mensen die achter een locatie vragen geen kwade bedoelingen en willen ze gewoon, net zoals ik, mooie foto’s gaan maken. Maar slechte bedoelingen vallen nooit uit te sluiten. En zelfs als het de bedoeling is om foto’s te gaan maken, dan nog ben ik niet zeker dat je je gaat houden aan de belangrijkste (ongeschreven) regel take nothing but pictures and leave nothing but footprints”.

Want daar is het mij eigenlijk om te doen, dat een locatie zolang mogelijk in zo goed mogelijk staat blijft, zonder dat vandalen de ramen gaan insmijten of alles volkliederen met grafitti. Hiermee wil ik niet zeggen dat mensen die mij achter een locatie vragen dit van zin zijn, maar zoals gezegd, ik heb daar geen zicht op, dus ik loop het risico liever niet. Het is dus niet dat ik je niet vertrouw en al zeker niet dat ik me beter voel dan iemand anders of wil dat jij geen foto’s kan maken op een bepaalde locatie.

Maar, mensen die ik wel ken, waar ik al mee op stap geweest ben of mensen waarvan ik weet dat ze serieus met urbex bezig zijn, daar maak ik uiteraard wel een uitzondering voor. Die help ik met plezier verder want iedereen weet hoe moeilijk het het begin is, eens je gebeten bent door de microbe. Maar dat zijn dan ook enkel de mensen waarvan ik 100% zeker ben dat ze een locatie met respect behandelen.

Ik vind echt wel dat sommigen zich misschien een beetje te veel blind staren op al die toplocaties. Toegegeven, een locatie zoals Chambre du Commerce heeft een grote aantrekkingskracht omwille van de pracht van het gebouw maar, en dan spreek ik enkel voor mezelf natuurlijk, ik fotografeer even graag een leegstaand boerderijtje als een prachtig kasteel of hotel waar nog alles staat zoals tig jaar geleden. Voor mij is een verlaten gebouw, een verlaten gebouw en als je iets of wat kan fotograferen kan je op eender welke plaats een knappe foto maken. Het is gewoon een beetje makkelijker in een tot de verbeelding sprekende locatie.

About Wim

Materiaal: * Canon EOS 7D * Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM * Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM Volg me ook op twitter